Borówki zbiera się wygodniej niż jagody i dlatego moje ciasto jest z borówkami :) Gdy będę je robiła kolejny raz pominę skórkę z cytryny.
Ciasto jest prawdziwie letnie i niezbyt pracochłonne. Najlepiej smakuje mocno schłodzone.
Przepis pochodzi z "kwestii smaku".
potrzebne:
spód:
300g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru
opakowanie cukru waniliowego
100g masła schłodzonego
2 jajka
masa:
400 g tłustego twarogu gładko zmielonego (u mnie ser z wiaderka)
1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub pomarańczy
100 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 opakowanie budyniu waniliowego
250 ml śmietany 30% lub 36% do ubijania, dobrze schłodzonej
oraz: 400 g jagód (u mnie borówki)
robimy:
Ciasto: mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, dodałam cukier, cukier wanilinowy i pokrojone na kawałki masło. Posiekałam nożem na drobne kawałeczki i wymieszałam. Dodałam jajka i szybko zagniotłam gładkie ciasto ( kruche ciasto nie może stać się zbyt ciepłe od rąk, inaczej będzie nieudane). Uformowałam kulę, okryłam folią i wstawiłam do lodówki. Ciasto powinno się chłodzić minimum godzinę.
Gdy ciasto było gotowe wymieszałam w jednym naczyniu wszystkie składniki masy oprócz śmietany. Śmietanę ubiłam na sztywno i połączyłam z masą serową. Blaszkę o wymiarach 20x30 natłuszczoną masłem wylepiłam ciastem (spód i boki), wyłożyłam na ciasto masę serową, a na wierzch wysypałam borówki.
Piekłam 40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.
Pięknie wygląda! Idealny deser na letnie, niedzielne popołudnie:) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie - a ja właśnie dziś zbierałem borówki więc jutro już wiem co będę piekł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa.
OdpowiedzUsuńI udanego wypieku! :)
Śliczne ciasto! Częstuję się i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki. ale borówkowego jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńKarmelitko, to koniecznie spróbuj póki są borówki, jest naprawdę niezły :)
OdpowiedzUsuńborówki uwielbiam
OdpowiedzUsuńa sernik wygląda bardzo pysznie