środa, 8 sierpnia 2012

barszczykowo

Smaczna, letnia zupa.
Idealna również podana jako zmiksowany chłodnik po zabiegu dentystycznym :D

potrzebne:

300 g wędzonego boczku w kawałku
ok 2,5 litra wody
2 średnie buraki czerwone
4 małe pomidory gruntowe
2 marchewki
2 średnie ziemniaki
garść fasolki szparagowej
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka masła
kilka gałązek młodego selera, pora, natki pietruszki
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz

robimy:

Boczek wkładamy do garnka razem z obranymi burakami, zielem angielskim i liściem laurowym, zagotowujemy. Dokładamy pokrojoną w kostkę marchewkę, na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i pokrojoną w krótkie paski fasolkę i dodajemy do zupy, następnie dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojony w paseczki ząbek czosnku i gałązki włoszczyzny.
Gotujemy wszystko ok 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Boczek wyjmujemy z zupy, gałązki warzyw również. Buraki wyjmujemy i trzemy na dużych oczkach tarki, dorzucamy do zupy. Solimy, pieprzymy i zajadamy się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz