
Cukinia 1. :
cukinia
pół szklanki komosy ryżowej
pomidor typu bawole serce
pół żółtej papryki
250 g mięsa mielonego (tu karkówka)
przyprawy do mięsa: tymianek, papryka ostra, kurkuma, pieprz, sól
ser żółty
Cukinia 2:
cukinia
torebka kaszy jęczmiennej perłowej
pomidor malinowy
250 g mięsa mielonego (tu karkówka)
przyprawy jak wyżej
sos beszamelowy (łyżka masła, łyżka mąki, szklanka mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz)
olej do smażenia
robimy:


Sos beszamelowy: masło rozpuściłam w rondelku, zasypałam mąką i szybko wymieszałam, dolałam część mleka i mieszałam aż zgęstniał, dolałam resztę mleka, dodałam startą gałkę, sól, pieprz. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać też trochę wody.
W jednej misce wymieszałam mięso z papryką, pomidorem bawole serce (wystarczająco wilgotny i dzięki temu nie musi być dodatkowego sosu) i komosą. Posypałam wierzch startym serem. W drugiej mięso z pomidorem i kaszą jęczmienną i sosem beszamelowym zachowując część. Polałam wierzch resztą sosu. Zapiekałam w 180 stopniach godzinę i 15 minut, gdy sos i ser się zarumieniły przykryłam wierzch folią aluminiową. Farsze muszą być doprawione na ostro. Danie jest przepyszne, polecam póki są młode, polskie cukinie :) Mała uwaga techniczna: cukinie jedliśmy łyżkami, bo w dużych cukiniach skórka bywa twarda nawet po upieczeniu.
Uwielbiam faszerowaną cukinię. Pyszna propozycja;)
OdpowiedzUsuń