Pracy trochę jest ale efekt przepyszny. Moje cukinie były duże, więc
piekły się dość długo - ok godzinę i 15 minut. Wykałaczką sprawdzałam miękkość,
mniejszym warzywom wystarczy pewnie ok 40 minut w piekarniku.
potrzebne:
Cukinia 1. :
cukinia
pół szklanki komosy ryżowej
pomidor typu bawole serce
pół żółtej papryki
250 g mięsa mielonego (tu karkówka)
przyprawy do mięsa: tymianek, papryka ostra, kurkuma, pieprz, sól
ser żółty
Cukinia 2:
cukinia
torebka kaszy jęczmiennej perłowej
pomidor malinowy
250 g mięsa mielonego (tu karkówka)
przyprawy jak wyżej
sos beszamelowy (łyżka masła, łyżka mąki, szklanka mleka, gałka muszkatołowa, sól,
pieprz)
olej do smażenia
robimy:
Mięso zmieliłam, doprawiłam i obsmażyłam z przyprawami. Kasze ugotowałam.
Pomidory sparzyłam ze skórki i pokroiłam w drobną kostkę, tak samo paprykę.
Cukinię umyłam, przekroiłam i wydrążyłam (miąższ zachowałam do zupy).
Sos beszamelowy:
masło rozpuściłam w rondelku, zasypałam mąką i szybko wymieszałam, dolałam część
mleka i mieszałam aż zgęstniał, dolałam resztę mleka, dodałam startą gałkę, sól, pieprz.
Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać też trochę wody.
W jednej misce wymieszałam mięso z papryką, pomidorem bawole serce (wystarczająco
wilgotny i dzięki temu nie musi być dodatkowego sosu) i komosą. Posypałam wierzch
startym serem.
W drugiej mięso z pomidorem i kaszą jęczmienną i sosem beszamelowym zachowując
część. Polałam wierzch resztą sosu.
Zapiekałam w 180 stopniach godzinę i 15 minut, gdy sos i ser się zarumieniły przykryłam
wierzch folią aluminiową.
Farsze muszą być doprawione na ostro.
Danie jest przepyszne, polecam póki są młode, polskie cukinie :)
Mała uwaga techniczna: cukinie jedliśmy łyżkami, bo w dużych cukiniach skórka bywa
twarda nawet po upieczeniu.
Uwielbiam faszerowaną cukinię. Pyszna propozycja;)
OdpowiedzUsuń