Przepis na ciasto jest tu: śliwkowe.
potrzebne:
500g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
100g cukru
250ml mleka
70g masła
szczypta soli
1 jajko
kilka kropli esencji waniliowej
łyżeczka cynamonu
śliwki węgierki przekrojone na pół
albo na 4 części
ok 15 sztuk
kruszonka:
150 g mąki
75 g cukru
75 g masła
robimy:
Zrobiłam zaczyn drożdżowy, wkruszyłam drożdże do ciepłego mleka, dodałam
łyżkę cukru, 100 g mąki, wymieszałam dłonią, przykryłam ściereczką na
15 minut do wyrośnięcia.
Pozostałe składniki wymieszałam w osobnym naczyniu (masło musi być
miękkie i najlepiej pokrojone na niewielkie kawałki), dodałam zaczyn,
wyrobiłam ciasto i odstawiłam do wyrośnięcia na ok pół godziny.
Zrobiłam kruszonkę - w rondelku rozpuściłam masło, dodałam cukier, gdy się rozpuścił dodałam mąkę, wymieszałam, odstawiłam.
Z umytych śliwek wyjęłam pestki, śliwki przekroiłam na 4 części.
Gdy ciasto wyrosło przełożyłam je na blaszkę, ułożyłam na nim śliwki, posypałam lekko cukrem, a na wierzchu ułożyłam kruszonkę. Całość posypałam cynamonem.
Piekłam 45 minut w 180 stopniach.
ciasto sliwkowe *.* z kruszonka! MNIAM
OdpowiedzUsuń