czwartek, 1 maja 2014

zupa szparagowa

z zielonych szparagów <3 , aż chce się żyć, wreszcie sezon wystartował pełną parą
jedzcie szparagi, są bardzo zdrowe i smaczne, próbujcie zwykłe z wody, pieczone, grillowane, z oliwą, z sosami, w zupach i jako dodatek do mięs

dzisiaj zupa szparagowa ugotowana na delikatnym bulionie z zachowanych końcówek szparagowych, odłamane zdrewniałe końcówki bez mycia układam w zamkniętym pudełku i przechowuję w lodówce, są potem doskonałą bazą do zup i sosów
bulion można przygotować dzień wcześniej





potrzebne:

bulion szparagowy ok 1,2 litra
pęczek zielonych szparagów
8 średnich młodych ziemniaków
4 stołowe łyżki słodkiej śmietanki 18%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

na bulion:
5 skrzydełek z kurczaka (mięso można zachować i dodać do zupy)
1,5 litra wody
końcówki z ok 3 pęczków szparagów
porcja włoszczyzny (marchew, kawałek pietruszki, kawałek pora i selera)
łyżeczka ziaren kolendry
sól, pieprz



robimy:

Gotujemy bulion: do wody wrzucamy skrzydełka, zagotowujemy, zmniejszamy ogień o gotujemy ok 40 min na wolnym ogniu, po tym czasie dorzucamy końcówki szparagowe, warzywa, kolendrę i gotujemy ok 30 minut, pod koniec gotowania przyprawiamy, przecedzamy.

Szparagi po odłamaniu końcówek (bierzemy szparaga w rękę i wyginamy w łuk, pęknie w dobrym miejscu) dokładnie myjemy, odcinamy główki i zachowujemy, pozostałą część kroimy na niewielkie kawałki - 0,5 cm. Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę.  Przekładamy pokrojone szparagi i ziemniaki do garnka i zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 10 minut - do miękkości warzyw, pod koniec gotowania solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę i wrzucamy główki szparagów, gotujemy 3 minuty. Wyłączamy zupę, dodajemy śmietankę, mieszamy.





1 komentarz:

  1. Anonimowy09:15

    pysznie wygląda, mam nadzieję że sezon będzie długi !

    OdpowiedzUsuń