niedziela, 11 maja 2014

zapiekane jaja

z dodatkiem szparagów oczywiście, które się idealnie komponują


jeśli będziecie piec w kokilkach po 1 jajku, to czas pieczenia będzie ok 5 minut krótszy, białko musi być ścięte, a żółtko półpłynne




 na 2 osoby

potrzebne:

4 jaja
duży pomidor
kawałek żółtego sera np. cheddar, zbójnicki
łyżka masła
sól, pieprz
kilka listków bazylii

do tego
6 szparagów zielonych
2 kromki chleba tostowego
oliwa z oliwek

robimy:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Naczynia do zapiekania smarujemy masłem, układamy kostki pomidora, solimy je i pieprzymy, dodajemy porwane listki bazylii. Na warstwę pomidorów wbijamy sparzone wrzątkiem jaja. Staramy się to zrobić z jak najmniejszej wysokości, tuż nad pomidorami. Jaja solimy. Ser ścieramy na grubych oczkach, posypujemy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, możemy podczas pieczenia na ok 5 minut przykryć. Pieczemy 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia do piekarnika wrzucamy chleb tostowy, by się przypiekł.

Podajemy z ugotowanymi w czasie pieczenia szparagami zielonymi skropionymi oliwą z oliwek.
Jeżeli nie wiecie jak najlepiej ugotować szparagi, możecie zajrzeć TU :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz