wtorek, 24 lipca 2012

tagliatelle z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym

szaleństwa kurkowego ciąg dalszy :)

potrzebne:

makaron
podwójna pierś z kurczaka
duża garść kurek
cebula
śmietana 18%
natka pietruszki
mąka
olej
sól, pieprz, papryka słodka


robimy:

pierś kroję w niewielkie kawałki, obsmażam na złoto na oleju razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulą oraz kurkami, dodaję przyprawy, podlewam wodą i duszę do miękkości (ok 20 minut) na małym ogniu, staram się by było dość dużo sosu
gdy kurczak się dusi, gotuję makaron
pod koniec duszenia zaprawiam sos łyżką mąki rozpuszczoną w zimnej wodzie, zagotowuję, następnie dodaję rozmieszaną z niewielką ilością sosu śmietanę - ok 2-3 łyżki stołowe
na koniec dodaję posiekaną natkę

polewam sosem makaron i gotowe!


2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie! Tu gdzie mieszkam nie ma jeszcze kurek :/ wypatruje je z niecierpliwością i też będę pichcić takie smakołyki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) U mnie wysyp powoli się kończy i nadchodzą upalne dni ale liczę na wrzesień, bo nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa w tym sezonie :)

    OdpowiedzUsuń