szaleństwa kurkowego ciąg dalszy :)
potrzebne:
makaron
podwójna pierś z kurczaka
duża garść kurek
cebula
śmietana 18%
natka pietruszki
mąka
olej
sól, pieprz, papryka słodka
robimy:
pierś kroję w niewielkie kawałki, obsmażam na złoto na oleju razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulą oraz kurkami, dodaję przyprawy, podlewam wodą i duszę do miękkości (ok 20 minut) na małym ogniu, staram się by było dość dużo sosu
gdy kurczak się dusi, gotuję makaron
pod koniec duszenia zaprawiam sos łyżką mąki rozpuszczoną w zimnej wodzie, zagotowuję, następnie dodaję rozmieszaną z niewielką ilością sosu śmietanę - ok 2-3 łyżki stołowe
na koniec dodaję posiekaną natkę
polewam sosem makaron i gotowe!
Wygląda smakowicie! Tu gdzie mieszkam nie ma jeszcze kurek :/ wypatruje je z niecierpliwością i też będę pichcić takie smakołyki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) U mnie wysyp powoli się kończy i nadchodzą upalne dni ale liczę na wrzesień, bo nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa w tym sezonie :)
OdpowiedzUsuń