wtorek, 24 lipca 2012

niespodzianka z ciasta francuskiego

smakuje na ciepło, na zimno, można odgrzewać, można zrobić do tego jakiś dip :)


potrzebne:


ciasto francuskie - kupuję gotowe, surowe - jedna rolka 
kurki - duża garść albo dwie
cebula 
mozarella 
pojedyncza pierś z kurczaka 
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek 
jajko 
nać pietruszki, łodyżki selera 
olej 



robimy:


pierś z kurczaka kroję w bardzo drobną kostkę, smażę na rozgrzanym oleju, 
dodaję zioła, zmniejszam ogień do minimum, przykrywam pokrywką i duszę ok 10 minut

kurki smażę z cebulą na rozgrzanej patelni, kładę na nie opłukaną nać pietruszki i łodyżki selera, duszę pod przykryciem ok 15 minut, natkę i selera wyjmuję 

kurczaka i kurki należy odparować jeśli po zakończeniu duszenia zostało zbyt dużo wody 

ciasto francuskie kroję na kwadraty, każdy lekko rozwałkowuję, nakładam pokrojoną 
w kostkę mozarellę, grzyby z cebulą, kurczaka i zlepiam rogi 

roztrzepuję jajko i smaruję ciastko
piekę 20 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w delikatnie natłuszczonej formie
















*w tym przepisie albo grzyby albo kurczaka należy doprawić na ostro 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz