smakuje na ciepło, na zimno, można odgrzewać, można zrobić do tego jakiś dip :)
potrzebne:
ciasto francuskie - kupuję gotowe, surowe - jedna rolka
kurki - duża garść albo dwie
cebula
mozarella
pojedyncza pierś z kurczaka
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek
jajko
nać pietruszki, łodyżki selera
olej
robimy:
pierś z kurczaka kroję w bardzo drobną kostkę, smażę na rozgrzanym oleju,
dodaję zioła, zmniejszam ogień do minimum, przykrywam pokrywką i duszę ok 10 minut
kurki smażę z cebulą na rozgrzanej patelni, kładę na nie opłukaną nać pietruszki i łodyżki selera, duszę pod przykryciem ok 15 minut, natkę i selera wyjmuję
kurczaka i kurki należy odparować jeśli po zakończeniu duszenia zostało zbyt dużo wody
ciasto francuskie kroję na kwadraty, każdy lekko rozwałkowuję, nakładam pokrojoną
w kostkę mozarellę, grzyby z cebulą, kurczaka i zlepiam rogi
roztrzepuję jajko i smaruję ciastko
piekę 20 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w delikatnie natłuszczonej formie
*w tym przepisie albo grzyby albo kurczaka należy doprawić na ostro
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz