niedziela, 2 marca 2014

szybka zupa z kopru włoskiego

Fota ewidentnie nie wyszła ( w rzeczywistości zawartość jest zielonkawa) ale zupa dobra i warta utrwalenia, o lekko anyżkowym posmaku.

potrzebne:

koper włoski
mała cukinia
średnia cebula
4 średnie ziemniaki
sól, pieprz czarny
słodka śmietanka
oliwa


robimy:

Na oliwie szklimy posiekaną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojony w paski koper włoski, po chwili pokrojone w kostkę cukinię i ziemniaki. Zalewamy wodą tak by przykryła wszystkie warzywa. Gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok 25 min), pod koniec solimy, pieprzymy i dodajemy trochę słodkiej śmietanki do smaku. Blendujemy. Możemy podawać z grzankami, posiekaną zieleniną albo polać wierzch oliwą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz