czwartek, 6 marca 2014

Przedwiosenna bomba witaminowa,

czyli zupa krem z dyni i selera naciowego. Zupa ma bardzo przyjemny aromat selera naciowego, posypana skrojoną w drobną kostkę łodygą przyjemnie chrupie i miesza się z aksamitnym kremem.
Przepis na 4 duże porcje.

potrzebne:

0,5 kg dyni (waga po ugotowaniu)
3 łodygi selera naciowego +1 do późniejszej dekoracji
średnia cebula
3 spore ziemniaki
kilka łyżek stołowych słodkiej śmietany 18%
czubata łyżka startego parmezanu
sól, pieprz, oliwa
pestki z dyni (opcjonalnie)

robimy:

Korzystałam z mrożonej dyni, więc najpierw ją ugotowałam w ok 0,5 litra wody. Na patelni na oliwie szklimy pokrojone w drobną kostkę cebulę i obrany seler naciowy (obieramy za pomocą obieraczki do warzyw lub ściągamy nitki z wierzchu inaczej mogą przeszkadzać mimo zmiksowania), po chwili dodajemy pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Jeśli mamy dynię surową dodajemy ją także pokrojoną w niewielką kostkę razem z ziemniakami. Podlewamy wodą z gotowania dyni tak by wszystkie warzywa były zakryte, dodajemy pieprz i gotujemy pod przykryciem do miękkości ziemniaków (ok 20 minut), pod koniec dodajemy ugotowaną dynię, solimy, dodajemy trochę słodkiej śmietany, trochę oliwy, parmezan, miksujemy.
Wierzch posypujemy pokrojonym w drobną kostkę selerem i pestkami z dyni.






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz