poniedziałek, 24 marca 2014

najlepiej! hummus

Hummusu po prostu trzeba spróbować, a kto raz spróbuje ten trafiony zatopiony. Pyszna pasta, pełna witamin i wartości odżywczych, m.in. żelaza, kwasu foliowego i witaminy C. Doskonała do kanapek, a także jedzona solo. Najbardziej znanym dodatkiem do hummusu są chlebki pita, my lubimy jeść także z bagietką lub krakersami. Jeśli podajemy na przystawkę w jednym naczyniu wierzch warto polać dobrą oliwą, posypać natką z pietruszki.
Jeśli pastę będziemy przyrządzać z ciecierzycy z puszki lub słoika, to przygotowanie trwa zaledwie kilkanaście minut. Jeśli mamy zakupioną ciecierzycę suchą należy namoczyć ją na noc i gotować do miękkości, czasami trwa to bardzo długo w zależności na jaką ciecierzycę trafimy. Do hummusu najlepiej ugotowana jest taka, która rozpłynie się po delikatnym naciśnięciu palca.



potrzebne:

2 puszki ciecierzycy (lub 500-600 g ugotowanych ziaren)
5 czubatych łyżek tahini (można zrobić samemu - zmiksować prażone ziarna sezamu z olejem roślinnym)
3 ząbki czosnku
sok z ok 1/3 cytryny
sól, pieprz
oliwa - ok 10 łyżek stołowych
ok 150-200 ml lodowatej, przegotowanej wody
kilka łyżek soku z ciecierzycy z puszki (jeśli takiej używamy)

robimy:

Do misy, w której będziemy blendowali wrzucamy ugotowaną ciecierzycę, tahini, oliwę, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, trochę soku z puszki od ciecierzycy, sól i pieprz, blendujemy, dodajemy powoli wodę i cały czas miksujemy. Hummus jest gotowy po ok 3 minutach pracy blendera, w zależności od upodobań może być grubiej zmiksowany lub miksujemy jeszcze 2-3 minuty by był idealnie gładki.

Możemy przechowywać w słoiku lub innym szczelnie zamkniętym pojemniku do kilku dni w lodówce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz