czwartek, 29 listopada 2012

pate

Pyszne smarowidło, które robi się niemalże w mgnieniu oka, polecam :)




potrzebne:

500 g wątróbek drobiowych
150 g masła
50 ml brandy (lub koniaku)
1 szalotka
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatałowa

robimy:

Wątróbki myjemy, oczyszczamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy z czosnkiem. Cebulę i czosnek wrzucamy z niewielką ilością masła na rozgrzaną patelnię i chwilę szklimy, następnie dodajemy wątróbki i smażymy na dużym ogniu przez ok 4-5 minut, nie mogą być krwiste ale nie powinny być też przesmażone. Dodajemy tymianek, sól, pieprz, gałkę, zalewamy brandy i chwilę wszystko gotujemy zmniejszając ogień.
Całość zestawiamy z ognia, lekko studzimy,  dodajemy pokrojone w niewielkie kawałki masło i wszystko miksujemy na gładką masę, masę przecieramy przez sito i nakładamy do niewielkich pojemników. Wierzch polewamy sklarowanym masłem.
Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, spożywamy w ciągu kilku dni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz