poniedziałek, 3 grudnia 2012

cebulowa



Bardzo smaczna i zawierająca masę wartości odżywczych, myk z bagietką i serem niekonieczny ale bardzo podnoszący walory smakowe.


potrzebne:


1,5 litra bulionu (u mnie z pręgi, golonki indyczej, dużej marchwi, pietruszki, kawałka 
selera, ziela angielskiego, liścia laurowego, soli, pieprzu) 
1 kg cebuli (ok 3 duże) 
5 ząbków czosnku 
tymianek, sól, pieprz 
masło 

opcjonalnie: 
bagietka, ser żółty 

robimy:


Cebulę kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki, szklimy na maśle, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy sporo tymianku, sól i pieprz i dusimy ok 20 minut pilnując by cebula się nie przypaliła. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i rumienimy cebulę. 

Do gorącego bulionu dodajemy uduszoną cebulę, gotujemy wszystko na małym ogniu około 15 minut od zagotowania.
Zupę przelewamy do żaroodpornych misek, na wierzchu układamy 
kromkę bagietki i plaster sera żółtego, posypujemy tymiankiem i zapiekamy 10 minut w 180 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz