wtorek, 19 czerwca 2012

kurki z kaszą gryczaną

potrzebne:

2 duże garście kurek
2 średnie cebule
100 gr kaszy gryczanej
2 łyżki stołowe masła
sól, pieprz
sos z pieczeni (opcjonalnie)
natka pietruszki (opcjonalnie)

robimy:

gotujemy kaszę, lekko studzimy
cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle, dodajemy oczyszczone, umyte i obsuszone kurki, solimy i pieprzymy, dusimy pod przykryciem ok 10 minut (nie trzeba podlewać, grzyby puszczą wodę)
łączymy kurki z kaszą, dodajemy jeśli mamy sos pieczeniowy (gdy piekę czy duszę mięsa, to nadmiar powstałego sosu przechowuję w lodówce lub mrożę - często podkręca smak potraw) oraz natkę
zapiekamy ok 10-15 minut w 180 stopniach, wierzch również możemy posypać natką


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz