piątek, 16 sierpnia 2013

risotto z piersią kurczaka i tymiankiem

Risotto o wyrazistym, ziołowym smaku, bardzo łatwe w przygotowaniu.
Przepis na porcję dla dwóch bardzo głodnych osób :)







potrzebne:


150 g ryżu Arborio
podwójna pierś z kurczaka
mała cebula
pół szklanki wina półwytrawnego białego
5 szklanek bulion drobiowego lub drobiowo-wołowego
3 łyżki stołowe świeżo startego parmezanu lub grana padano i ciut do posypania potrawy
3-4 gałązki tymianku (może być zastąpiony suszonym)
sól, pieprz
oliwa z oliwek
łyżka stołowa masła








robimy:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Solimy, pieprzymy, dodajemy listki tymianku z 2 gałązek, mieszamy i wstawiamy na godzinę - dwie do lodówki. Następnie obsmażamy na oliwie i dusimy kwadrans pod przykryciem, odstawiamy.
Podgrzewamy rosół aż będzie gorący, wlewamy do szklaki wino by uzyskało temperaturę pokojową.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, szklimy, dodajemy ryż, chwilę mieszamy, dodajemy wino które powinno mieć temperaturę pokojową, mieszamy, odparowujemy. Dodajemy szklankę gorącego bulionu, pozostały tymianek i dusimy ryż bez przykrycia, gdy wchłonie płyn stopniowo dodajemy pozostały bulion, od czasu do czasu mieszamy całą potrawę. Pieprzymy i
w razie potrzeby dodajemy soli. Całość powinniśmy dusić ok 25 minut do miękkości ryżu. Pod koniec dodajemy przygotowanego wcześniej kurczaka oraz parmezan/grana padano, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Podajemy odrazu po przygotowaniu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz