czwartek, 29 sierpnia 2013

zupa paprykowo - pomidorowa

Proste i aromatyczne! 
Gęsta zupa paprykowo-pomidorowa z dodatkiem świeżych ziół, grzanek i parmezanu.



potrzebne:

1 litr bulionu drobiowo-warzywnego
3 duże czerwone papryki
1 kg pomidorów
średnia cebula
2 ząbki czosnku
świeże zioła (u mnie 3 gałązki tymianku, 3 oregano i kilka listków bazylii)
bułka na grzanki
parmezan
oliwa z oliwek
sól, pieprz


robimy:

Papryki myjemy, wydrążamy i dzielimy na ćwiartki, układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą, pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Jak zwykle polecam upiec całą blaszkę papryk do wykorzystania do innych celów, możemy też upiec w naczyniu żaroodpornym pomidory. Ja papryki miałam upieczone, więc pomidory dusiłam. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, szklimy, dodajemy sparzone ze skórki i pozbawione pestek, pokrojone w niewielkie kawałki pomidory, dodajemy zioła i wszystko dusimy kwadrans. Papryki po upieczeniu i wystudzeniu obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze części, blendujemy, blendujemy również pomidory i wszystko dodajemy do gorącego bulionu, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy mieszając ok 5 minut. Dodajemy sól, pieprz.
Podajemy z grzankami nasiąkniętymi oliwą, posiekanymi listkami bazylii oraz startym parmezanem.







1 komentarz: