niedziela, 21 lipca 2013

Toskańska zupa pomidorowa.

Gęsta, aromatyczna, prawdziwie letnia. Przepis pochodzi od mitty z forum galeria potraw gazety.pl :
przepis mitty




potrzebne:

1 kg dojrzałych pomidorów
2 ząbki czosnku
cebula
oliwa/masło
4 szklanki bulionu (u mnie indyczo-wołowy)
20-30 dag czerstwego chleba/bułki
sól, pieprz

dużo ziół : bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn (u mnie świeże)
parmezan (opcjonalnie)

robimy:

W rondlu lub garnku rozgrzać oliwę/masło, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, dodać obrane ze skórki i pokrojone w części pomidory, smażyć ok 10 minut aż będą pomarańczowe. Dodać bulion, pokrojone pieczywo, przyprawy i zioła. Gotować ok 10 minut, zmiksować. Podawać z posiekaną bazylią lub startym parmezanem, można wierzch skropić oliwą. Ja wybrałam wszystkie 3 opcje ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz