wtorek, 16 lipca 2013

pieczone warzywa z rozmarynem i lawendą

Zaczął się sezon podczas którego lawenda kwitnie i pięknie pachnie. Warto jeśli ma się możliwość ściąć łodygi z kwiatami i zasuszyć. Można ją dodawać w niewielkiej ilości do potraw, jest bardzo aromatyczna. Można też wykorzystywać do aromatyzowania szaf, poduszek ale to inna bajka :)

 

Młode pieczone warzywa można podawać solo lub jako dodatek do mięs. Ilość warzyw można modyfikować, ważne by piekły się w jednej warstwie. Można w ten sposób piec także m.in. paprykę, cukinię, pieczarki, pomidory koktajlowe i wiele innych warzyw.


potrzebne:

(na 1 standardową blaszkę od piekarnika)

młode marchewki - 3-4 sztuki
młode ziemniaki - 5 sztuk
młode buraki czerwone - 3 sztuki
3 gałązki świeżego rozmarynu
gałązka lawendy
sól, pieprz
oliwa z oliwek


robimy:

Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w niezbyt duże, zbliżone do siebie wielkością kawałki. Na blaszkę do pieczenia wylewamy oliwę - warstwę ok 3 mm. Układamy warzywa, układamy gałązki rozmarynu, obsypujemy lawendą, oprószamy solą w niewielkiej ilości i pieprzem.
Pieczemy 40 minut w 190 stopniach od czasu do czasu mieszając całość drewnianą łopatką.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz