wtorek, 14 maja 2013

wilgotne, szybkie ciasto

Ciasto jest pyszne, wilgotne, bardzo dobre również na drugi dzień, robi się je w mgnieniu oka. Przepis znalazłam TU , trochę zmodyfikowałam.








potrzebne:

250 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki stołowe czekolady w proszku
200 g drobnego cukru
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
200 ml oleju
250 ml maślanki
3 roztrzepane jajka

na polewę:
100 g czekolady mlecznej
wiórki kokosowe



robimy:

W naczyniu mieszamy suche składniki, dodajemy mokre składniki i mieszamy do powstania masy (użyłam miksera i zgodnie z sugestią autorki wymieszałam składniki na średnich obrotach). Masę wykładamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe).
Czekoladę roztapiamy, po lekkim wystudzeniu ciasta wylewamy na nie masę czekoladową i równomiernie rozsmarowujemy, posypujemy wiórkami kokosowymi.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz