wtorek, 21 maja 2013

pappardelle 2 sery


Dla mięsożerców może być z dodatkiem piersi z kurczaka.
Porcja dla dwóch osób.


potrzebne:

pappardelle 125 g
ser typu dor blue 100 g
czubata łyżka stołowa startego parmezanu
czubata łyżka stołowa mąki
łyżka stołowa masła
1,5 - 2 szklanki mleka
pół szklanki wody
sól, pieprz

opcjonalnie:
pojedyncza pierś z kurczaka, zgrillowana lub podduszona w niewielkich kawałkach

robimy:

Makaron gotujemy al dente. Po nastawieniu wody na makaron możemy przygotować sos, warto by był gotowy odrazu po ugotowaniu makaronu, ponieważ będzie gęstniał. W rondelku na małym ogniu rozgrzewamy masło, zasypujemy mąką i energicznie mieszamy, dolewamy porcjami mleko i wodę i mieszamy doprowadzając do wrzenia, sos nie może być zbyt gęsty, jeżeli trzeba dolewamy więcej wody, gotujemy i odstawiamy. Dodajemy pokrojony w małe kawałki ser, mieszamy wstawiając na chwilę na ogień aż powstanie jednolita masa. Makaron po ugotowaniu przelewamy krótko zimną wodą, odcedzamy, polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Jeśli decydujemy się na wersję mięsną, to przygotowanego wcześniej kurczaka przez chwilę zagrzewamy w sosie i podajemy na makaronie.
Danie jest bardzo aromatyczne i sycące, a przy tym w miarę lekkie, pasuje na wiosenno-letnie obiadokolacje.



1 komentarz:

  1. Niby jestem mięsożerna, ale przy takim makaronie zamiast kurczaka dodałabym jeszcze dwa sery!

    OdpowiedzUsuń