czwartek, 23 maja 2013

kapustka




potrzebne:

główka młodej kapusty
pół pętka dobrej wiejskiej kiełbasy
średnia biała cebula
mały pęczek koperku
pół cytryny (do zakwaszenia)
łyżka śmietany 18%
łyżka masła
sól, pieprz

robimy:


W litrze wody gotujemy kiełbasę, moja gotowała się na wolnym ogniu ok 40 minut, wyjmujemy. Kapustę obieramy z dużych liści i je odrzucamy, główkę kroimy na pół, wycinamy głąba, kroimy w niewielkie paski. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Część wody po kiełbasie wylewamy, resztę doprowadzamy do wrzenia (ok 1,5 szklanki) i wrzucamy skrojoną kapustę, gotujemy na małym ogniu. Ugotowaną kiełbasę kroimy w kostkę, koperek siekamy. Do garnka z kapustą dorzucamy kiełbasę, cebulę, lekko wszystko solimy, pieprzymy. Gotujemy wszystko kwadrans, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania gdy kapusta jest już miękka dodajemy sok z połówki cytryny i koperek oraz łyżkę śmietany, wszystko mieszamy i gotowe.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam taka i do tego jeszcze młode ziemniaczki! Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń