niedziela, 24 marca 2013

przystawka z bakłażana

Prosta przystawka, którą można zrobić kilka godzin przed podaniem.


potrzebne:

bakłażan
pomidor
plaster sera feta
olej rzepakowy

sos:

2 łyżki oliwy
łyżeczka octu balsamicznego
szczypta soli
odrobina cukru

robimy:

Bakłażana kroimy w plasterki, solimy i odkładamy na kwadrans, puści wodę. Następnie płuczemy plasterki, osuszamy, smarujemy olejem z dwóch stron i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej 3 minuty z każdej strony, aż będzie rumiany i miękki. Układamy plastry bakłażana na talerzu na przemian z pomidorem, skrapiamy każdą warstwę sosem, na wierzch kruszymy fetę i polewamy resztą sosu.

1 komentarz:

  1. Jak ja kocham bakłażany, pycha *_* Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń