sobota, 2 marca 2013

Cukiniowy krem z orientalną nutą.

Dla tych, którzy nie mogą doczekać się wiosny.

potrzebne:

1 średnia cukinia
4 średnie, młode, zagraniczne ziemniaki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
puszka mleka kokosowego (u mnie 165 ml)
curry, kurkuma, sól, pieprz
oliwa
bułka na grzanki

robimy:

Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy litrem wody i doprowadzamy do zagotowania. Cukinię kroimy w paski, cebulę w kostkę, czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę, szklimy, dodajemy czosnek i cukinię, chwilę wszystko smażymy, po czym dodajemy do ziemniaków. Gotujemy 15 minut, gdy warzywa są już miękkie dodajemy przyprawy i mleko kokosowe, gotujemy 3 minuty. Miksujemy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, rumienimy grzanki i podajemy z gorącym cukiniowym kremem. 



2 komentarze: