poniedziałek, 25 marca 2013

kurczak z pomidorami i mascarpone

Wilgotna pierś kurczaka w aksamitnym pomidorowym sosie. Danie bardzo proste do przygotowania i jak najbardziej świąteczne. Można podawać z makaronem, bagietką - najlepiej z produktem, który wchłonie część pysznego sosu.
Przepis na 4 porcje, poznany (zmodyfikowany) dzięki kwestii smaku

potrzebne:

4 pojedyncze piersi z kurczaka
puszka pomidorów bez skórki
10 czarnych oliwek
100 g mascarpone
przyprawy, u mnie sól, pieprz, papryka słodka
listki tymianku
mała cebula
1 ząbek czosnku
oliwa
ocet balsamiczny

robimy:

Piersi myjemy, osuszamy, nacieramy solą, przyprawami, polewamy kilkoma łyżkami oliwy wymieszanymi z łyżką octu balsamicznego i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie, dodajemy posiekany ząbek czosnku, następnie dodajemy puszkę pomidorów, dusimy kwadrans, po czym dodajemy listki tymianku, przyprawy i mascarpone, dokładnie mieszamy.
Piersi obsmażamy w całości na rumiano, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem, dodajemy pokrojone w cienkie paseczki oliwki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Przed podaniem kroimy na części, danie smakuje wyśmienicie również gdy jest odgrzewane.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz