sobota, 8 grudnia 2012

Leniwe

Leniwe kluski zrobione przez moją kochaną Mamę. Gorące, podane z zimną śmietaną i oprószone cynamonem gdy za oknem biało wprowadzają w weekendowy, leniwy nastrój :)
Podane proporcje są proporcjami orientacyjnymi.

potrzebne:
1 kg ziemniaków
0.7 kg sera białego półtłustego
szklanka mąki pszennej
jajko

do podania:
2 łyżki masła
bułka tarta
śmietana 18%
cukier
cynamon

robimy:
Ziemniaki gotujemy, odparowujemy i studzimy (do przepisu można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia), następnie mielimy je razem z serem, dodajemy mąkę i jajko, zagniatamy. Ciasto nie może być zbyt luźne ale nie może być też zbyt zbite, osiągnięcie odpowiedniej konsystencji jest łatwiejsze po kilku próbach ugotowania leniwych.
Dzielimy ciasto na długie wałki, spłaszczamy i kroimy kluski, gotujemy w osolonym wrzątku ok minutę od wypłynięcia.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą, rumienimy, polewamy ugotowane kluseczki. Możemy je posypać cukrem, dodać łyżkę śmietany ze szczyptą cynamonu. Bardzo aromatyczne są także odgrzane na maśle i delikatnie przyrumienione.





4 komentarze:

  1. uwielbiam leniwe

    OdpowiedzUsuń
  2. Leniwe to danie którego nie odmawia mój niejadek. Tylko że moje z żółtkiem, pianą z białek i mąką. Bez ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawdę mówiąc nie robiłam i nie jadłam klusek leniwych.
    Jesteśmy smakoszami wszystkich; makaronów, klusek, pierogów.
    Najwyższa pora zrobić "Leniwe".
    Serdecznie pozdrawiam:)

    Aha, proszę zlikwiduj weryfikację obrazkową. To wielka zmora.
    Wchodzisz w ustawienia,
    potem w posty i komentarze,
    pisze włączyć weryfikację obrazkową - NIE

    OdpowiedzUsuń
  4. ok, dzięki za uwagę :) pozdrawiam również serdecznie

    OdpowiedzUsuń