wtorek, 25 czerwca 2013

bruschetta po polsku

Tak ze względu na dodatki: olej rzepakowy i polskie zioła nazwałam dzisiejszą przystawkę. Polecam na letnie podwieczorki celebrowane najlepiej na świeżym powietrzu (balkon też się liczy ;))


potrzebne:

kilka kromek jasnej bułki
pomidor malinowy
parmezan
olej rzepakowy






na sos:
olej rzepakowy
świeże łodygi warzyw i (lub) ulubione zioła
u mnie koperek, szczypior, natka pietruszki, liście lubczyka, młode liście selera
świetnie się skomponuje bazylia, tymianek, oregano
czosnek













robimy:
na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju, układamy do zrumienienia plastry bułki, przekręcamy po 2-3 minutach na drugą stronę, posypujemy świeżo startym parmezanem, przykrywamy na chwilę pokrywką (ok 2 minuty)
na tak przygotowane grzanki nakładamy obranego ze skórki i pokrojonego w drobną kostkę pomidora oraz ziołowy sos

na sos:
listki i (lub) zioła, płuczemy, osuszamy i drobno siekamy, dodajemy przeciśnięty przez maszynkę ząbek czosnku oraz kilka łyżek oleju rzepakowego, mieszamy, odstawiamy na chwilę do przegryzienia aromatów



 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz