Słodko ostry śledź? Czemu nie!
potrzebne:
4 filety śledziowe matiasy
2 cebule
koncentrat pomidorowy
rodzynki
cukier
olej
do namoczenia:
3 liście laurowe
7-9 ziaren ziela angielskiego
kieliszek octu
robimy:
Gotujemy w garnku ok 1,5 litra wody z liściem laurowym i zielem angielskim, po zagotowaniu trzymamy 15 minut na małym ogniu, następnie dolewamy kieliszek octu, gotujemy jeszcze chwilkę i studzimy. Gdy woda jest zupełnie zimna wkładamy do niej śledzie i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.
Cebulę kroimy w niezbyt grube półplasterki i szklimy na oleju, dodajemy 2-3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego, garść rodzynek, szczyptę cukru i dusimy ok 10 minut często mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.
Namoczone śledzie odsączamy na sitku, kroimy na 2cm paski i układamy na półmisku, na wierzch wykładamy sos. Zakrywamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz