Moją potrawę dusiłam w gęsiarce, więc przepis jest na sporą porcję, wielkość można oczywiście modyfikować, chociaż warto przygotować większą ilość i wieprzowinę podawać również na zimno.
potrzebne:
1 kg łopatki wieprzowej
1 kg schabu bez kości
ok. 0,5 kg kapusty kiszonej
szklanka piwa (najlepiej jasne pszeniczne)
sól, pieprz, ulubione zioła (u mnie papryka, majeranek, rozmaryn, kolendra)
3 liście laurowe
łyżka masła i łyżka mąki (na zasmażkę do kapusty)
na sos grzybowy:
4 podgrzybki
łyżka masła
łyżka mąki
2 czubate łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
robimy:
Mięso umyłam, osuszyłam i natarłam przyprawami, leżakowało noc w lodówce. Następnego dnia obsmażyłam je na rumiano i przełożyłam do gęsiarki. Na patelnię wlałam szklankę piwa, chwilę podgrzałam, zebrałam "smak" z patelni i przelałam wszystko do mięsa. Kapustę pokroiłam i ułożyłam na mięsie na całej górnej warstwie, dodałam listki laurowe. Przykryłam pokrywką i dusiłam na małym ogniu ok 2 godziny do miękkości mięsa. Następnie mięso wyjęłam i przełożyłam do innego naczynia, zdjęłam pokrywkę i samą kapustę gotowałam po wymieszaniu jeszcze ok godziny, aż wyparowała większość powstałego sosu.
zasmażana kapusta:
Rozpuściłam na patelni łyżkę masła, zasypałam mąką, rozmieszałam, włożyłam ok 6 łyżek przygotowanej kapusty, smażyłam ok 5 minut.
sos grzybowy:
podgrzybki pokroiłam w cienkie plasterki, cebulę w drobną kostkę, wszystko podsmażyłam na maśle, podlałam wodą i dusiłam ok 15 minut aż grzyby były miękkie. Następnie wymieszałam łyżkę mąki z zimną wodą, dodałam do sosu, zagotowałam. Na koniec zahartowałam sosem śmietanę i dodałam do grzybów, dodałam sól i pieprz. Gotowe.
Podawać z ziemniakami i dobrze schłodzonym piwem ;)
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń