sobota, 12 października 2013

gratin ziemniaczane

Tylko nie popełnijcie mojego błędu i nie róbcie tego gdy jesteście bardzo głodni, bo przez minimum godzinę w kuchni unoszą się takie aromaty, że można oszaleć.





potrzebne:

10 większych ziemniaków
4 ząbki czosnku
150 ml śmietany 18%
150 ml mleka 3,2 %
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
opcjonalnie garść startego sera żółtego, u mnie złoty bursztyn

robimy:

Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie - 2-3 mm plasterki, w misce łączymy śmietanę z mlekiem, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy. Spód naczynia do tarty natłuszczamy łyżką masła i smarujemy odrobiną czosnku, układamy warstwę ziemniaków, solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę, polewamy masą śmietanową, układamy drugą warstwę ziemniaków, przypraw i resztę masy. Łyżkę masła dzielimy i kruszymy na całość naczynia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1,5 godziny, jeśli chcemy posypać serem robimy to ok 10 minut przed końcem pieczenia.

 Inspiracja.
Smacznego !










1 komentarz:

  1. Ciekawa i niedroga alternatywa dla zwykłych ziemniaków :) Ciekawie!

    OdpowiedzUsuń