Przepis na 10 średnich kotletów.
potrzebne:
3 pojedyncze piersi z kurczaka
3 duże pieczarki
2 jajka
tymianek, sól, pieprz
łyżka mąki pszennej
łyżka bułki tartej
+ bułka tarta do panierowania
olej - 3,4 łyżki
robimy:
Piersi myjemy, oczyszczamy i kroimy/siekamy w drobną kostkę, pieczarki obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach, przekładamy wszystko do misy, dodajemy jajka, przyprawy, mąkę i bułkę i wyrabiamy masę, jeśli jest zbyt luźna możemy podsypać bułką. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, kotlety krótko obsmażamy na złoty kolor z dwóch stron, następnie odsączamy je lekko na ręcznikach papierowych, przekładamy do naczynia żaroodpornego (można dno posmarować minimalną ilością oleju), przykrywamy i wstawiamy na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Podałam z mieszanką sałat polanych oliwą i posypanych koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz