wtorek, 26 lutego 2013

zupa z ciecierzycy na bulionie z indyka

Rozgrzewająca i jednocześnie delikatna zupa dzięki  indykowi, z wyczuwalnym ale nie dominującym smakiem ciecierzycy.
Zupę z ciecierzycy poznałam kiedyś dzięki "Kwestii Smaku".



potrzebne:

1 litr bulionu indyczego (udziec indyczy, szyja indycza, włoszczyzna)
200 gr ciecierzycy (z zalewy ze słoika lub puszki)
puszka pomidorów bez skórki
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, rozmaryn,ostra papryka
makaron
oliwa

robimy:

3 łyżki oliwy rozgrzewamy w rondelku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki, dusimy 15 minut. Z przygotowanej ciecierzycy odkładamy 2 łyżki do późniejszej dekoracji, resztę dodajemy do rondelka, dodajemy przyprawy gotujemy jeszcze 5 minut. Wszystko miksujemy i dodajemy do litra bulionu, zagotowujemy. Podajemy z makaronem i
zachowaną wcześniej ciecierzycą.




2 komentarze:

  1. Witaj!
    Ciekawy blog. Wczoraj robiłam węgierską zupę gulaszową wg Twojego przepisu. Wyszła świetna.
    Zaintrygowała mnie również Twoja zupa z ciecierzycy.
    Lubimy ciecierzycę, więc muszę wypróbować twój przepis.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń