Nazwa "kaszotto" funkcjonuje od pewnego czasu na forach i blogach kulinarnych.
potrzebne:
szklanka pęczaku
pęto wiejskiej kiełbasy
pół pęta ostrej kiełbasy (węgierska paprykowa, chorizo)
puszka pomidorów bez skórki
papryka czerwona
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, kminek, papryka w proszku
olej
szczypiorek (opcjonalnie)
robimy:
Kiełbasy kroimy w półplasterki i plasterki, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, podlewamy delikatnie wodą i dusimy ok 25 minut na wolnym ogniu, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz puszkę pomidorów, dusimy ok 20 minut mieszając od czasu do czasu. Pod koniec duszenia doprawiamy.
Kaszę namaczamy na ok 2 godziny, gotujemy 20 minut we wrzątku w proporcji 1:2. Mieszamy z sosem, podajemy posypaną szczypiorkiem.
Kaszę namaczamy na ok 2 godziny, gotujemy 20 minut we wrzątku w proporcji 1:2. Mieszamy z sosem, podajemy posypaną szczypiorkiem.
Sos możemy ugotować dzień wcześniej lub rano jeśli planujemy kaszotto na kolację, jest lepszy gdy się przegryzie.
Fajny sposób na to, by nawet ktoś kto nie lubi kaszy zjadł jej dużo :))) Ja tam kaszę lubię, ale wypróbuję Twój przepis na tych którzy są do niej sceptycznie nastawieni :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Wygląda naprawdę fantastycznie. Oj, zrobię, zrobię! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ja daniom z kaszy nigdy nie odmawiam, bo ją uwielbiam- pod każdą postacią ! A Twoje kaszotto prezentuje się wyśmicie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis:) Kaszę nie każdy lubi, ale w takim wydaniu to aż chce się spróbować:)
OdpowiedzUsuńdziękuję, miło to czytać :)
OdpowiedzUsuńoglądałam Twoje przepisy, a dzis spotkałam w galerii potraw :) piękne to wszytsko, lądujesz cała w ulubionych :)
OdpowiedzUsuńIwona, to bardzo bardzo miłe co piszesz :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Ostatnio mam fioła na punkcie pęczaku więc na pewno skorzystam z Twojego pomysłu. Dzięki:)
OdpowiedzUsuń