niedziela, 10 marca 2013

galaretka z mięsa z rosołu

Czyli utylizacja resztek.
Do galaretek można dodać groszek zielony, jajko na twardo, ciecierzycę, warzywa z rosołu, możliwości jest wiele.
Podajemy z octem balsamicznym lub winnym lub z majonezem, możemy też skropić cytryną.
Jeśli nie chcemy wykorzystać całego mięsa, resztę możemy zamrozić, by gdy najdzie nas ochota zrobić np. pasztet .

potrzebne:

4 podudzia z kurczaka (pałki)
marchewka
200 ml rosołu
łyżka stołowa żelatyny


robimy:

Z ugotowanego rosołu wyjmujemy mięso i warzywa. Mięso obieramy, kroimy na niewielkie kawałki, marchewkę również kroimy na niewielkie kawałki. W 200 ml gorącego rosołu rozprowadzamy łyżkę żelatyny, mieszając aż znikną wszystkie grudki, po czym wlewamy wszystko do miseczki w której ułożyliśmy mięso i marchewkę, odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia i stężenia, przechowujemy w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz