potrzebne:
10 większych ziemniaków
4 ząbki czosnku
150 ml śmietany 18%
150 ml mleka 3,2 %
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
opcjonalnie garść startego sera żółtego, u mnie złoty bursztyn
robimy:
Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie - 2-3 mm plasterki, w misce łączymy śmietanę z mlekiem, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy. Spód naczynia do tarty natłuszczamy łyżką masła i smarujemy odrobiną czosnku, układamy warstwę ziemniaków, solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę, polewamy masą śmietanową, układamy drugą warstwę ziemniaków, przypraw i resztę masy. Łyżkę masła dzielimy i kruszymy na całość naczynia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1,5 godziny, jeśli chcemy posypać serem robimy to ok 10 minut przed końcem pieczenia.
Inspiracja.
Smacznego !
Ciekawa i niedroga alternatywa dla zwykłych ziemniaków :) Ciekawie!
OdpowiedzUsuń