sobota, 12 stycznia 2013

antygrypowo zestaw II


Zestaw drugi antygrypowy to cytrusy, czosnek - podczas infekcji nie można przesadzić z ilością, ponieważ obciąża wątrobę przez co organizm traci cenne resztki sił na trawienie a nie walkę z chorobą, rozgrzewający korzeń imbiru - dodawany w kawałkach do herbaty i pasta z cennym olejem lnianym, na którą przepis poniżej. Pasta ta jest też przez niektórych uważana za pastę antynowotworową.
Porcja dla 1 osoby.

potrzebne:

2 czubate łyżki stołowe twarożku lub jogurtu typu greckiego
łyżeczka oleju lnianego nieoczyszczonego tłoczonego na zimno
wyciśnięty ząbek czosnku
sól
pieprz

robimy:

Wszystko bardzo dokładnie ze sobą mieszamy - najlepiej jest zmiksować twarożek/jogurt z olejem, dzięki temu olej nie powinien mieć działania przeczyszczającego, następnie dodajemy czosnek i na koniec doprawiamy. Spożywamy solo lub na pieczywie.



czwartek, 10 stycznia 2013

Gdy grypa atakuje,

trzeba się bronić, a gdy zaatakowała wzmacniać organizm by jak najszybciej poradził sobie z chorobą.
Mój koktajl śniadaniowy jest wzmacniający, słodki i pachnący :)

Porcja na 2 kubki.

potrzebne:

4 czubate łyżki stołowe płatków owsianych błyskawicznych
400 ml mleka
1 duży banan
stołowa łyżka miodu
szczypta cynamonu
50 - 70 ml wrzątku

robimy:

Płatki zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok 5 minut, banany kroimy w małe cząstki, mleko zagotowujemy. Wkładamy do pojemnika, w którym będziemy miksować koktajl płatki, cząstki banana,
miód, cynamon, dodajemy gorące mleko i miksujemy. Gotowe!



sobota, 5 stycznia 2013

Aksamitny krem z zielonego groszku.

Mój organizm coraz mocniej buntuje się przeciwko zimie i coraz bardziej potrzebuje witamin, warzyw, świeżości i lekkości. Wybór teraz kiepski ale radzimy sobie jak możemy. Tak oto powstał aksamitny, bardzo delikatny, lekko słodkawy z dodatkiem rozgrzewających przypraw krem z zielonego groszku.

potrzebne:

kawałek wędzonki (u mnie ok 15 dkg wędzonej na Święta szynki, może być wędzony boczek)
2 marchwie
pół małego selera
ziele angielskie x 4, liść laurowy x2
majeranek, tymianek, kumin, sól i pieprz
paczka mrożonego zielonego groszku
3-4 ziemniaki
ząbek czosnku
śmietana

robimy:

Z 1,5 litra wody, wędzonki, przekrojonych wzdłuż marchwi, selera, ziela angielskiego, liścia laurowego, soli i pieprzu gotujemy wywar - ok. 1,5 godziny na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, przecedzamy i wykorzystujemy tylko wywar. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na średnim ogniu ok 10 minut, gdy będą prawie miękkie dodajemy groszek (nie musimy rozmrażać), majeranek, tymianek, kumin, rozgnieciony czosnek i gotujemy 5 minut. Wszystko miksujemy i przecieramy przez sito. Przy podaniu dodajemy małą łyżeczkę śmietany.