niedziela, 16 września 2012

wieprzowina po męsku

czyli podlewana piwem, z dodatkiem sosu grzybowego i zasmażanej kapusty.

Moją potrawę dusiłam w gęsiarce, więc przepis jest na sporą porcję, wielkość można oczywiście modyfikować, chociaż warto przygotować większą ilość i wieprzowinę podawać również na zimno.

potrzebne:

1 kg łopatki wieprzowej
1 kg schabu bez kości
ok. 0,5 kg kapusty kiszonej
szklanka piwa (najlepiej jasne pszeniczne)
sól, pieprz, ulubione zioła (u mnie papryka, majeranek, rozmaryn, kolendra)
3 liście laurowe
łyżka oleju
łyżka masła i łyżka mąki (na zasmażkę do kapusty)

na sos grzybowy:

4 podgrzybki
łyżka masła
łyżka mąki
2 czubate łyżki śmietany 18%
sól, pieprz

robimy:

Mięso umyłam, osuszyłam i natarłam przyprawami, leżakowało noc w lodówce. Następnego dnia obsmażyłam je na rumiano i przełożyłam do gęsiarki. Na patelnię wlałam szklankę piwa, chwilę podgrzałam, zebrałam "smak" z patelni i przelałam wszystko do mięsa. Kapustę pokroiłam i ułożyłam na mięsie na całej górnej warstwie, dodałam listki laurowe. Przykryłam pokrywką i dusiłam na małym ogniu ok 2 godziny do miękkości mięsa. Następnie mięso wyjęłam i przełożyłam do innego naczynia, zdjęłam pokrywkę i samą kapustę gotowałam po wymieszaniu jeszcze ok godziny, aż wyparowała większość powstałego sosu.

zasmażana kapusta: 
Rozpuściłam na patelni łyżkę masła, zasypałam mąką, rozmieszałam, włożyłam ok 6 łyżek przygotowanej kapusty, smażyłam ok 5 minut.

sos grzybowy:
podgrzybki pokroiłam w cienkie plasterki, cebulę w drobną kostkę, wszystko podsmażyłam na maśle, podlałam wodą i dusiłam ok 15 minut aż grzyby były miękkie. Następnie wymieszałam łyżkę mąki z zimną wodą, dodałam do sosu, zagotowałam. Na koniec zahartowałam sosem śmietanę i dodałam do grzybów, dodałam sól i pieprz. Gotowe.


Podawać z ziemniakami i dobrze schłodzonym piwem ;)




sobota, 8 września 2012

kopytka z sosem pieczarkowym

Proporcje dla dwóch osób.

potrzebne:

na kopytka
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
1,5 szklanki mąki pszennej
jajko
sól

na sos
6 dużych pieczarek
olej
łyżka mąki
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz

robimy:

Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie, sprasowałam i ostudziłam, aż były wszystkie zupełnie zimne. W związku z tym, że kopytka trzeba gotować odrazu po uformowaniu najpierw zrobiłam sos. Pokrojone pieczarki podsmażyłam aż puściły wodę, posoliłam i popieprzyłam, przykryłam i dusiłam ok 20 minut uzupełniając cały czas płyn.
Gdy były miękkie w szklance wymieszałam mąkę z wodą, wlałam do pieczarek i zagotowałam. Na koniec wymieszałam śmietanę z niewielką ilością sosu i dodałam do reszty.
Nastawiłam duży garnek wody, by się zagotowała zanim będę formować kopytka. Następnie ziemniaki wymieszałam z mąką i jajkiem, lekko posoliłam, zagniotłam ciasto, uformowałam wałki i odcinałam ostrym nożem kopytka. Wrzucałam na osolony wrzątek i gotowałam 2 minuty od wypłynięcia.
Polecam :)